2017

 

Op 14 oktober 2017, op de openingsdag van de tentoonstelling, bezochten we (na een consumptie in Café Thús) in het Fries Museum in Leeuwarden de interessante tentoonstelling Mata Hari De Mythe en het Meisje, een informatieve tentoonstelling met veel aandacht voor de laatste maanden van het leven van Mata Hari, waarin ze beschuldigd werd van spionage voor de Duitsers, waar ze uiteindelijk ook voor werd veroordeeld en terechtgesteld. Daarna genoten we van een heerlijke lunch bij Café Wouters.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's (met ook diverse foto's van internet, omdat bij de Mata Hari tentoonstelling fotograferen niet was toegestaan).

 

Op 2 september 2017 begonnen we het nieuwe seizoen met een bezoek aan het Drentse Vledder, dit keer met auto's. Hier bezochten we het Museum voor Valse kunst, in het voormalige gemeentehuis van Vledder. In dit gebouw konden we tevens genieten van Noord-Nederlanse schilderkunst en een mooie afdeling met moderne glaskunst. We kregen een interessante toelichting en rondleiding over het thema valse kunst (kunst die is gekopieerd of in de stijl van een bekende kunstenaar is gemaakt), met veel aandacht voor Han van Meegeren (die o.a. in de stijl van Vermeer schilderde). Het werd een geslaagde middag, waarin we in een landelijke omgeving aspecten van kunst tegenkwamen die we nog niet eerder meemaakten.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 10 juni 2017 gingen we met trein en bus naar het sfeervolle Gorssel, waar we Museum MORE bezochten met een indrukwekkende verzameling Moderne Nederlandse Realisten. Het gaat om schilderijen uit de voormalige verzameling van Dirk Scheringa (van de failliete DSB Bank), met name Pyke Koch, Carel Willink, Charley Toorop en Jan Mankes. Er was tevens een tentoonstelling ‘Der Pinsel hat gesprochen’ met werk van de uit Berlijn afkomstige schilder Johannes Grützke, die het menselijk lichaam als thema had, soms ironisch, soms met compassie. We sloten het seizoen af met een lunch in het Museumcafé.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 12 april 2017 bezochten we de oude Hanzestad Kampen met het Stedelijk Museum. Na hier wat gebruikt te hebben bekeken we het gevarieerde museum, waarin zich o.a. de historische Schepenzaal bevindt, een oude rechtszaal, waarvan de inrichting en decoratie stamt uit de zestiende eeuw. We kregen in enkele zalen interessante toelichting en konden daarna een keus maken uit de andere zalen in het museum, met o.a. een verzameling grote schilderijen met portretten van de Nederlandse stadhouders, koningen en koninginnen en een tentoonstelling met breedbeeld foto's van landschapsfotograaf Jan Koster rond het thema IJSSELDELTA van pauze- naar designlandschap. Na afloop konden we nog wat napraten in de aan de IJssel gelegen Stadsherberg. Een sfeervolle en gezelllige afsluiting van een geslaagde dag.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 11 maart 2017 bezochten we Franeker, waar we allereerst in het sfeervolle oude restaurant De Doelen een consumptie gebruikten. Daarna gingen we uiteen om een keus te maken uit de vele winkels in de binnenstad, het Martena Museum (met expositie met schilderijen van Oesje Zegel), het Eise Eisinga Planetarium (met uitbreiding) en de middeleeuwse Martini kerk. Na afloop konden we nog wat napraten en wat drinken in De Doelen.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 11 februari 2017 bezochten we in Zwolle het Museum de Fundatie, met tentoonstelling over de Oost-Duitse schilder Werner Tübke (bekend van het grote Panorama Museum in Bad Frankenhausen), de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaar Joseph Klibansky (met o.a. een ruimtevaarder die een gouden kruis droeg) en de nostalgische tekeningen van Fiep Westendorp, bekend van Jip en Janneke.

De tentoonstelling over Werner Tübke besloeg meerdere verdiepingen. Er was o.m. een film te zien over het maken van het panorama over de slag in 1525 bij Bad Frankenhausen, opengesteld in 1989. De vijf originele schilderijen (die tien keer zo groot voor het Panorama zijn gekopieerd) waren bij de tentoonstelling te zien. Verder schilderijen die in het Palast der Republik in Berlijn hingen en decoraties in het Astoria Hotel in Leipzig over de vijf continenten. Een indrukwekkend oeuvre, waarbij vooral de schilderijen met tientallen of zelfs honderden mensen opvallen.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 14 januari 2016 bezochten we in Groningen het Groninger Museum met een overzichtstentoonstelling over de bekende Franse beeldhouwer Augste Rodin, o.a. bekend van "De Denker", "De Poorten van de hel", "The Kiss"en de "Burgers van Calais". Het was een indrukwekkend overzicht met zowel romantische als zware onderwerpen.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

2016

t

Op 12 november 2016 bezochten we in Assen het Drents museum met de tentoonstelling over de negentiende-eeuwse Russische schilderstroming, de Peredhvizniki, waar onder andere Ilya Repin bij hoorde, met zijn meesterwerk "De Wolgaslepers". De schilderijen gaven een beeld van de gewone mensen in Rusland: de arbeiders en hun gezinnen in vaak armoedige omstandigheden, maar ook bij vrolijker gebeurtenissen, zoals een dorpsfeest, een feestmaaltijd en pleziermakend in de sneeuw of in de zee. Daarnaast waren ook portretten te zien van bekende Russen zoals Repin en Solzjenitsyn en landschappen, geschilderd op een meer romantische wijze. Een prachtige tentoonstelling, zoals we gewend zijn van het Drents Museum.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 9 oktober 2016 bezochten we in Leeuwarden het Fries Museum, waar we de spraakmakende Alma-Tadema tentoonstelling hebben bekeken. Het was een grote en gevarieerde tentoonstelling met meer dan 60 schilderijen (en voorwerpen) van de Friese schilder Lourens Alma Tadema (geboren in Dronrijp, ging naar school in Leeuwarden, werd kunstenaar in België en vierde uiteindelijk triomfen in Engeland, waardoor hij uiteindelijk als Sir Lawrence Alma-Tadema in de St Paul van Londen werd begraven). Met zijn werken liet hij oude tijden in het Romeinse rijk of Egypte herleven, vaak met een romantisch thema en veel bloemen. Hij vormde de inspiratiebron voor de makers van films als Ben Hur, The Ten Commandments en Gladiator. Een indrukwekkende en zeer professioneel opgezette tentoonstelling, een topper voor het Fries Museum.

 

Bekijk het foto-album (met een aantal van internet gehaalde foto's, bij de tentoonstelling was fotograferen verboden)

op Google Foto's

 

Op 3 september 2016 bezochten we in Drachten het Museum Dr8888, waar we werden rondgeleid bij de tentoonstelling over DaDa, de internationale kunsstroming die in 1916 (dus honderd jaar geleden) ontstond. Kurt Schwitters en Marcel Duchamp waren bekende vertegenwoordigers van deze stroming, die ook in Nederland aahangers had, zoals Theo van Doesburg. DaDa avonden vonden o.a. in De Phoenix in Drachten plaats. Na de rondleiding hadden we tijd om in eigen tempo deze interessante tentoonstelling Holland Dada and the International Context te bekijken, over een alternatieve kunstrichting, die inging tegen traditionele kunstopvattingen, maar daardoor wel verrassende resultaten opleverde, zoals een strijkijzer met spijkers.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 11 juni 2016 bezochten we de sfeervolle havenstad Harlingen met het bekende Hannemahuis, waarin naast de altijd verrassende en gevarieerde vaste verzamelingen twee exposities te zien waren: een mooie tentoonstelling over tegels met schepen (Vierkante Schepen: Schepen op Tegels) en een kleurrijke schilderijententoonstelling naar aanleiding van de 65e verjaardag Harlinger kunstenares Astrid van Straaten. Bij de tegels was het interessant om te zien hoe aan de hand van een papieren voorbeeld met veel gaatjes de tegels in serie gemaakt konden worden, een efficiënte techniek! We sloten de dag (en het seizoen) af met een heerlijke maaltijd in het op een terp gelegen stijlvolle restaurant Op Hatsum in Dronrijp.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's

 

Op 9 mei 2016 bezochten we het Natuurmuseum Fryslân met exposities van twee kunstenaars die de natuur als inspiratiebron gebruikten: Abe Gerlsma met schilderijen over het Friese landschap en het leven op het platteland (Bisten en Blommen) en De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer met series schilderijen (in kooien) en zelfs nesten van niet bestaande vogels uit Europa en daarbuiten.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's.

 

Op 9 april 2016 bezochten we het Museum Staphorst in een typische Staphorster boerderij (met groene luiken) met splinternieuw bezoekerscentrum. Hierin zagen we o.a. klederdrachten voor jong en oud, de stip schildertechniek, het leven op de boerderij, jeugdvermaak en een fototentoonstelling over Staphorst in de jaren vijftig/zestig.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's.

 

Op 12 maart 2016 bezochten we het Drents Museum in Assen met een indrukwekkende tentoonstelling over De Maya's: Heersers van het regenwoud.

 

Bekijk het foto-album op Google Foto's (voorheen Picasa).

 

Op 13 februari 2016 bezochten we het Princessehof in Leeuwarden met een tentoonstelling over De 20e eeuw: keramiek als spiegel van de tijd. Thema's waren o.a. Holland, Indië en de Oriënt; Artis; nieuwe uitvindingen; de emancipatie van de vrouw; Tweede Wereldoorlog en bevrijding; Cobra kunst; toerisme (met een caravan); jongerencultuur; Less is More.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

Op 9 januari 2016 bezochten we het Karmel Klooster in Drachten met een tentoonstelling over Vincent van Gogh (het Mooiste van Van Gogh, met 200 reproducties op ware grootte en 3D animaties).

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

2015

 

Op 10 januari 2015 bezochten we het Groninger Museum in Groningen met een expositie over de Gemäldegalerie in Dresden: Het Geheim van Dresden.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 14 februari 2015 bezochten we het Drents Museum in Assen met exposities over Malevich en Russische Paaseieren.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 14 maart 2015 bezochten we Museum Dr8888 in Drachten met een expositie over drie generaties Werkman.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 11 april 2015 bezochten we Museum Belvedère in Oranjewoud en Galerie Zofier in Nieuweschoot.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

9 mei 2015 bezochten we Noord-Oost Friesland: met Wijns (restaurant de Winze), Blije (katoendrukkerij Kleine-Lijn), Bartlehiem (atelier Hans Krakau) en Birdaard (Ruurd Wiersma Museum met naïeve kunstwerken).

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 13 juni 2015 bezochten we het Groninger Museum in Groningen, met een expositie over "Hendrik Nicolaas Werkman, Leven en Werk".

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 3 september 2015 bezochten we Museum de Fundatie in Zwolle, met een expositie over William Turner en twee fototentoonstellingen.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 10 oktober 2015 bezochten we het Drents Museum in Assen, met een expositie over The Glasgow Boys (Schotse Impressionisten) en nog twee foto-tentoonstellingen.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

Op 14 november 2015 bezochten we het Fries Museum in Leeuwarden met tentoonstellingen over wol, goud en "Harrekrammele", en ook nog wollen werkstukken van scholieren.

 

Bekijk het foto-album op Picasa

 

 

2016

 

We hebben ook plannen gemaakt voor de eerste helft van 2016:

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 13 februari (Frederiek en Tinie)

Leeuwarden, Princessehof: tentoonstelling De 20ste eeuw – Keramiek als spiegel van de tijd

(nog tot en met 3 juli)

Mogelijk in combinatie met enkele galerieën

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 12 maart (Gea en Marja)

Drents Museum Assen met tentoonstelling over de Maya’s (Heersers van het Regenwoud).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 9 april (Pauline en Johan)

Landgoed Anningahof met hedendaagse beeldhouwkunst bij Zwolle

Beeldentuin Kasteel Nijenhuis (onderdeel van De Fundatie) bij Zwolle (Heino/Wijhe)

(autotocht)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 14 mei (Attie en Mies)

Combitocht (met auto’s) door Noordoost Fryslân:

Bos van Ypeij in Zwartewegsend (Tietjerk)

Botanische tuinen en IJstijdenmuseum Buitenpost

Burcht de Schierstins in Veenwouden

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 11 juni (Emmy)

Gees in Drenthe met een openlucht beeldentuin en een diner (Emmy).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verder is er het Museum More (Museum voor Nederlands Modern Realisme) in Gorssel bij Deventer. Misschien is dit een reservemogelijkheid voor het eerste halfjaar, anders kunnen we in het tweede halfjaar van 2016 dit nieuwe museum (met kunstwerken uit de Dirk Scheringa Collectie) op het programma zetten.

 

 

In Terband (vlakbij het klaverblad van Heerenveen, vroeger de rotonde) bezocht een aantal leden van onze groep op zondag 23 juni de Rotondekerk. Het thema van deze middag was "Ek herhaal jou". Het is de titel van een CD van de Zuid-Afrikaanse zanger Chris Chameleon.  Hij had in 2005 liedjes gemaakt met teksten van de bekende Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Het was voor hem een ommekeer in zijn carrière, omdat hij tot dan toe alleen (succesvolle) punkliedjes in het Engels had gezongen. In de sfeervolle en volle kerk van Terband zong hij, terwijl hij zichzelf begeleidde op de gitaar, een aantal van deze liedjes en ook één die in het Fries vertaald was. In de kerk hingen verder schilderijen die gemaakt waren naar aanleiding van deze zelfde gedichten van Ingrid Dekker.

Het werd een onverwachte en afwisselende combinatie, die een inkijk gaf in een andere cultuur en daardoor ons blikveld verruimde.

We sloten de middag af in het voormalige Motel (tegenwoordig Hajé Restaurant) aan de andere kant van het verkeersplein, waar we overvloedig en lekker hebben gegeten.  

Zaterdag 8 juni bleven we dicht bij huis: in Leeuwarden. 

We bezochten eerst de kunstgalerie Artemisia bij de Eewal, waar we een aantal persoonlijk getinte  schilderijen van kunstenares Sabine Liedtke hebben bekeken, gemaakt naar aanleiding van het dementeringsproces van Sabines moeder. We kregen uitvoerige informatie over deze boeiende werken. Ook zagen we mooie sieraden. Aardig detail was dat het gebouw waarin de galerie is gevestigd, tussen 1871 en 1903 het postkantoor van Leeuwarden was. De kluis was zelfs nog aanwezig en was nu in gebruik als opslagruimte.  

Vervolgens gingen we iets drinken met wat lekkers erbij op het terras van De Walrus bij het Stadhuis. Het was prachtig zonnig weer en het gebak smaakte overheerlijk.

Daarna stond het Princessehof op het programma. In ons Nationaal Keramiekmuseum bekeken we de tentoonstelling over Ming porselein uit de eigen omvangrijke collectie. De tentoonstelling was ruim opgezet en professioneel ingericht. Het was een interessante overzichtstentoonstelling over een belangrijke periode in de Chinese porseleingeschiedenis.

We sloten af met een diner in het naastgelegen restaurant De Brasserie, waar we prima en gezellig konden tafelen. Het was de afsluiting van het seizoen 2012-2013, maar we besloten spontaan om ook nog een bezoek te brengen aan Terband. De galeriehoudster van Artemisia attendeerde ons hierop. 

Zaterdag 18 mei gingen we naar Joure voor een bezoek aan de Glasbeurs Ovengevormd Glas. 

We gebruikten eerst wat bij Doppio in het centrum en er was gelegenheid om wat te winkelen en de lunch te gebruiken.

Vervolgens gingen we naar de rand van Joure, waar in een leegstaande meubelzaak een groot opgezette glasbeurs was georganiseerd. Er was werk van enkele tientallen kunstenaars, die vaak zelf aanwezig waren en een toelichting konden geven. Er was zeer artistiek en kleurrijk werk bij, alleen helaas voor vrij hoge prijzen. Vaak was glas gecombineerd met ander materiaal, zoals hout of koper, wat voor een heel afwisselend beeld zorgde.

We sloten af door wat te gebruiken in het restaurantgedeelte van de glasbeurs.

Dit keer eens een heel andere invulling van ons museumbezoek, maar absoluut de moeite waard.

Zaterdag 13 april gingen we met een steeds groter wordende groep naar Oranjewoud en later Heerenveen. 

We begonnen bij het bekende Tjaarda hotel (restaurant de Oranjetuin) in Oranjewoud. De oude speeltuin bleek nog steeds aanwezig, er was een fraai glazen kunstwerk ("De Blêdeklauwer", een bijnaam voor de inwoners van Oranjewoud) en in het stijlvolle restaurant konden we wat lekkers gebruiken.

Daarna stond het in 2004 geopende Belvédère Museum voor moderne en hedendaagse kunst op het programma. Hier waren twee interessante tentoonstellingen te zien: over Paula Modersohn-Becker en Nederlandse twintigste-eeuwse kunst, o.a. Jan Mankes. We sloten ons aan bij rondleidingen door beide afdelingen, waarbij we vele interessante details hoorden. Paula Modersohn-Becker uit Duitsland schilderde o.a. over de thema's moeder en kind, landschappen en zelfportretten. In de andere vleugel zagen we o.a. een voetballer door Thijs Rinsema (waar we ook werk van hebben gezien in Drachten) en veel opvallend kleine schilderijen van Mankes, die enkele jaren in het nabijgelegen De Knipe woonde en werkte en al op 30-jarige leeftijd overleed aan de ziekte TBC.  Jan maakte veel portretten van zichzelf en zijn familie, daarnaast schilderde hij o.a. landschappen en dieren.

Daarna gebruikten we de lunch in het sfeervolle restaurant Paul Kruger in Heerenveen. Van hieruit liepen we naar het Van Haren Museum. Hier konden we een tentoonstelling over 150 jaar Smilde bekijken, en verder een maquette van Heerenveen zoals het in 1830 was,  de tram- en busgeschiedenis van de NTM, een verzameling borden over het koninklijk huis, de geschiedenis van de veenarbeid compleet met veenhuisje, Abe Lenstra en een oude Apotheek. Een apart onderdeel was het Domela Nieuwenhuismuseum over leven en werk van de bekende socialistische politicus.

We sloten af in het nabijgelegen restaurant De Heerekamer, een historisch pand dat vanaf 1828 grietenijhuis en later gemeentehuis van Schoterland was en na de fusie met Aengwirden en een deel van Haskerland tussen 1934 en 1952 het eerste gemeentehuis van Heerenveen (daarna nam Crackstate die functie over). Dankzij het mooie weer konden we zowel binnen als buiten in het sfeervolle pand genieten van een hapje en een drankje. Het was weer een interessante, goed gevulde en afwisselende dag. 

Zaterdag 9 maart gingen we met een klein groepje via Groningen naar Assen, voor een bezoek aan het Drents Museum.

Na wat gebruikt te hebben in het gezellige museumrestaurant, bekeken we allereerst de tentoonstelling over SOVJET KUNST in de periode 1932 - 1960. Er waren enorme schilderijen waarop Lenin of Stalin werden verheerlijkt, schilderijen met arbeiders aan het werk, vrouwen op het land, tanks en soldaten en ook optimistische schilderijen met spelende jongens of een feestend dorp. Daarnaast waren er ook beelden van Lenin, een man en vrouw met hamer en sikkel, een man die een een zwaard omsmeedt tot een ploegzwaard. Artistieke toppers waren enkele schilderijen van Malevich.

Vervolgens bekeken we een interessante tentoonstelling over dementie: GEZICHTEN VAN DEMENTIE, met groot formaat schilderingen van demente ouderen door Herman van Hoogdalen. Indrukwekkend, ook door de toelichting over het ontstaan van de werken, die we in een apart zaaltje konden bekijken en beluisteren.

Het Drents Museum zelf was zoals altijd ook fraai. De mooie Statenzaal herinnert aan de tijd dat het gebouw Provinciehuis was (van 1885 tot 1973). Het doet qua stijl denken aan de Statenzaal in Leeuwarden. De kamer van de "Commissaris des Konings" is vanaf 30 april weer helemaal bij de tijd. De kamer is overigens in gebruik als trouwzaal.

We sloten af met een bezoek aan de delicatessenwinkel vlakbij het Museum, waar weer allerlei lekkernijen konden worden ingeslagen. We keerden huiswaarts na een boeiende dag met veel indrukken.

Zaterdag 9 februari ging de museumgroep naar Harlingen, voor een bezoek aan het museum het Hannemahuis, centrum voor cultuur en historie. De groep bestond uit 8 deelnemers.

Rond 11.30 vertrokken we met de trein uit Leeuwarden om in Harlingen eerst te gaan lunchen in het restaurant het Havenmantsje, vlakbij het station. Daarna bezochten we galerie de Vis aan de Noorderhaven, voor de tentoonstelling Winterbloemen. Er waren onder andere schilderijen van Van Arendonk, Anke Roder, Gerrit Benner en foto’s van Dingemans. Een tentoonstelling met vele kleurrijke kunstwerken in een ruime galerie.

Daarna gingen we naar het Hannemahuis,  in het centrum van Harlingen in een monumentaal pand met een oude stadstuin vol sneeuwklokjes. Van alles is daar te zien, van schilderijen uit de vorige eeuw, oud zilverwerk en serviesgoed van Harlinger ambachtslieden, aardewerk en tegels, een jeneverstokerij van de Harlinger Talma tot en met een aparte fototentoonstelling over de Harlinger visserij en over een oude Harlinger wijk. Verder is een kamer geheel ingericht met boeken en informatie over de schrijver Simon Vestdijk, die in Harlingen geboren is.

Aan het eind van de middag gingen we naar café de Promenade, aan de Doeksen Veerhaven naar Vlieland en Terschelling met wijds uitzicht over de Waddenzee. Voor ieder wat, met koffie, thee, wijn en lekker gebak. Rond 17.00 uur terug naar Leeuwarden na een museumuitstapje op een mooie koude wintermiddag.

In Joure gingen we van start in het Doppio restaurant aan de Midstraat, waar we een consumptie konden gebruiken. 

Vervolgens bezochten we De Witte Os, een oude in authentieke stijl gehouden winkel waar vooral veel (lekkere) snoep en zoetigheid te koop was in een nostalgische omgeving.

Daarna was het tijd voor het Museum Joure, dat zich achter de winkel bevond.

We zagen allereerst allerlei voorwerpen en machines die met het produceren van koffie en tabak te maken hadden en natuurlijk de geschiedenis van Douwe Egberts en zijn cadeauartikelen; ook was er het (in originele stijl herbouwde) geboortehuis van Egberts Douwe te zien.

Verder waren er werkplaatsen van de klokkenmaker, de kopergieter, de koperslager, de goud- en zilversmid en de drukker. We konden onze eigen bladwijzer drukken.

Ook waren er moderne voorbeelden van drukwerk te zien in het Fries Grafisch Museum, dat ook deel uitmaakt van het museumcomplex.

In de expositieruimte was een tentoonstelling te zien met kunstwerken waarin eieren verwerkt waren.

We sloten de dag af met wat lekkers in het koffie- en theehuis, eveneens onderdeel van het museum.

Het was wederom een welbestede en gevarieerde dag geweest!

In Veenhuizen bezochten we op zaterdag 10 november het Gevangenismuseum en het Glasmuseum.

In het grote vierkante hoofdgebouw (gebouwd in 1825-1826 door de Maatschappij van Weldadigheid onder leiding van generaal-majoor Johannes van den Bosch) rondom een binnenplaats bevindt zich sinds 2005 het Gevangenismuseum. Veel van de latere gebouwen op het uitgestrekte terrein zijn in de loop van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw ontworpen door vader (J.F) en zoon (W.C) Metzelaar.

Allereerst gebruikten we een consumptie in het moderne restaurant van het Gevangenismuseum.

Daarna bekeken we de verschillende zalen van het Gevangenismuseum, waarin de geschiedenis van de gevangenis in Veenhuizen, het gevangeniswezen en de rechtspraak konden bekijken, met o.a. een nagebouwde rechtzaal.

Na opnieuw wat gebruikt te hebben gingen we naar het Glasmuseum dat ook in enkele gebouwen op het uigestrekte terrein gevestigd was. In het Glasmuseum konden we modern glaswerk en de geschiedenis van het ambachtelijke en fabrieksmatige glasblazen bewonderen. We begonnen met een interessante demonstratie glasblazen, vervolgens konden we de gebouwen (en de winkel) bekijken. O.a. een knikkermachine en glazen kerstboomversieringen konden we bekijken. We sloten de middag af met een laatste consumptie en nog een blik op de gevangenisbusjes en het cellencomplex met cellen (o.a. een isoleercel) en celdeuren uit verschillende periodes.

Wederom een interessant uitstapje waarbij we kennis konden maken met twee heel verschillende onderwerpen op hetzelfde terrein. Zeer de moeite waard!

In Groningen bezochten we op zaterdag 13 oktober het Groninger Museum.

Na wat gebruikt te hebben in het prima museumrestaurant Mendini bekeken we het museum, waarin twee tentoonstellingen te zien waren naast de vaste collectie:

Allereerst een grote tentoonstelling over de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen, die grote kunstwerken maakt, bekleed met zachte materialen zoals stof en kledingstukken. Hierbij krijgt ze van vele mensen hulp, het zou anders een monnikenwerk zijn. Mooie voorbeelden waren een vliegtuig (gemaakt kort voor de aanslagen van 11 september 2001), een langgerekte harmonicabus, sterk vergrote hersenen, het onderstel van een vliegtuig en een aantal boekenkasten die op het eerste gezicht heel normale boeken lijken te bevatten, maar aan de achterkant zie je de vele kledingstukken die gebruikt zijn. Zeer fraai waren ook de koffers die miniatuur gebouwen bevatten uit het centrum van bekende steden, zoals Groningen en New York. Ook het Groninger Museum was hier prominent aanwezig!

Daarnaast was er een tentoonstelling met werken uit de Veendorp collectie rondom de Groninger kunstgroepering De Ploeg, Er waren o.a. werken te zien van Willink, Gaugain en de gebroeders Maris.

De gewone man aan het werk op het veld en landschappen zijn terugkerende thema's.

We sloten de dag af in het Museumrestaurant en gingen daarna met de Arriva trein weer naar huis,

vol met indrukken van twee boeiende en zeer uiteenlopende tentoonstellingen !

In Lemsterland bezochten we op zaterdag 9 juni allereerst het sfeervolle Speel-Goed Museum De Boerepleats in een verbouwde boerderij in Echtenerbrug. We konden er wat gebruiken, kregen uitvoerige toelichting op de collectie met poppen, spaarpotten, kermis-automaten, enz. Op de zolder konden we o.a. sjoelen en was een mooie verzameling gereedschap.

Daarna gingen we terug naar Delfstrahuizen, waar de net opgeknapte bestrating opviel. Juist in dat weekend werd het voltooien van de herinrichting gevierd, helaas met nogal wat regen. We gingen lunchen in het restaurant aan de Pier Christiaansloot, "De Tjongervallei", gevestigd in de voormalige zuivelfabriek van Delfstrahuizen (inclusief directeurswoning). Er waren ook kraampjes en twee kunstenaars die aan het schilderen waren.

Na de lunch reden we langs het Tjeukemeer via Echten en Oosterzee naar Tacozijl bij Lemmer, waar we via een lange oprijlaan het beroemde Woudagemaal (sinds enkele jaren op de werelderfgoedlijst van Unesco) met het splinternieuw bezoekerscentrum bezochten. We konden wat gebruiken in het bezoekerscentrum, zagen een aardige film en een informatieve tentoonstelling en konden daarna onder begeleiding van een deskundige gids bij en in het stoomgemaal kijken. Een indrukwekkend monument van technisch vernuft van bijna 100 jaar geleden, dat nog steeds bij zeer hoog water in werking wordt gesteld.

Tenslotte gingen we naar het luxe restaurant aan de haven van Lemmer, "De Lemster Baai", waar we lekker hebben gegeten en gezellig hebben nagepraat.

In Kampen bezochten we op zaterdag 12 mei het Ikonenmuseum met een interessante tentoonstelling waarin Russische ikonen uit de museumcollectie waren gecombineerd met religieuze beelden (en een schilderij) uit de verzameling van de Groninger kunstenaar Henk Helmantel. Er was ook een vertrek ingericht in de stijl van een eenvoudig Russisch huisje. Op de overdekte binnenplaats gebruikten we koffie of thee met een Kamper slof. We kregen (met enige vertraging) een uitvoerige rondleiding door een deskundige gids.  We hadden ook nog tijd om even de Hanzestad in te gaan om wat te winkelen of iets lekkers te gebruiken op de markt.

In Drachten bezochten we op 14 april 2012 het Museum Dr8888 (voorheen Museum Smallingerland) met een grote overzichtstentoonstelling over de Drachtser broers Thijs en Evert Rinsema, die in de jaren twintig, dertig en veertig van de vorige eeuw werkzaam waren als schoenmakers en kunstenaars. Thijs maakte schilderijen in bijna abstracte stijl, o.a. van voetballers en dansers, maar ook kleurrijke stillevens met bloemen. Evert maakte mooie zinnen met levenswijsheden. Ook waren de broers actief in de DaDa beweging, door de fabricage van kistjes waarop willekeurige papiertjes met teksten waren geplakt. Theo van Doesburg (die o.a. de Papegaaibuurt in Drachten ontwierp) gaf adviezen aan de broers. We kregen een informatieve rondleiding langs de tentoonstelling, die het gehele museum in beslag nam. Er was veel werk verzet voor de tentoonstelling, met o.m. de nagebouwde woning en winkel van de broers en een film in de voormalige kapel (het museum was vroeger een klooster).

In Leeuwarden troffen we elkaar op zaterdag 3 maart in de Prinsentuin, in restaurant de Koperen Tuin. Daarna bezochten we het keramiekmuseum Princessehof (met een tentoonstelling over keramische kevers), we lunchten in het stijlvolle Stadhouderlijk hof en bezochten tenslotte het Natuurmuseum Fryslân met o.a. een tentoonstelling over varkens en zwijnen (BIG) en een grote manifestatie op het overdekte binnenplein in het kader van het jubileum van 100 jaar scouting in Nederland.

In Assen bezochten we het pas gerestaureerde en uitgebreide Drents Museum. Er was een ondergrondse ruimte gecreëerd voor kassa en museumwinkel en verder een grote moderne ondergrondse zaal voor tentoonstellingen. In deze zaal bekeken we een interessante tentoonstelling "De Gouden Eeuw van China" over de bloeitijd van de Tang-dynastie (618–907 na Christus. Ook in de rest van het gebouw, het voormalige Provinciehuis van Drenthe, was veel te zien, o.a. het bekende veenlijk van het meisje van Yde en een 20-eeuwse reconstructie van haar hoofd.  We bezochten ook nog een winkel met exclusieve lekkernijen, waar we niet met lege handen vertrokken. En natuurlijk bekeken we het standbeeld van Bartje!

Zaterdagmiddag 12 november 2011 ging de museumgroep, bestaande uit acht vrouwen en een man, naar Workum. Daar werd eerst de Galerie van Ada Stel bezocht.Zij was niet zelf aanwezig maar haar echtgenoot ontving de groep en vertelde over de tentoonstelling. Er waren o.a. beelden en schilderijen te zien.

Rond drie uur vertrok men naar het nabijgelegen Jopie Huismanmuseum. Een gastvrouw van het museum gaf een rondleiding langs de grote verzameling huis- tuin- en keukenspullen en de vele kunstwerken van Jopie Huisman, de voddenman. Het museum heeft de collectie ingedeeld in bepaalde tijdsperioden van zijn leven. Zijn werk bestaat vooral uit pentekeningen, olieverfschilderijen en aquarellen.

Naast de vaste collectie was er een thematentoonstelling: Lytse werklikheid. Deze expositie toonde hoe Friese en Hollandse dichters zijn geïnspireerd door Jopie’s schilderijen van Friese landschappen.

Omstreeks vijf uur verzamelde de groep zich in Folkert’s petit restaurant op het Waagplein voor een kop thee of koffie met heerlijke appeltaart. Onder het genot van wijn, fris en bitterballen werd ook met elkaar het programma voor 2012 en enkele organisatorische zaken besproken. Na een gezellige middag vertrok men tegen zes uur met auto of taxi naar huis.

Auk Jager

In Leeuwarden maakten we een praamtocht door de stadsgrachten van Leeuwarden onder leiding van een deskundige gids, die tal van feiten wist te vertellen over plekken langs de mooie route, die begon bij de Nieuwestad en vervolgens langs de Kelders, Voorstreek, Prinsentuin, Harmonie en Achmea-gebouwen en weer terug naar de Nieuwestad. We sloten de zonnige dag met een heerlijke maaltijd in een prima restaurant Onder de Kelders.

Op het station van Groningen begonnen we met een bakje koffie of thee in het Douwe Egberts Café van station Groningen (voorheen de stationsrestauratie).

Daarna verlieten we het monumentale station uit 1896, dat een mengeling van renaissance en gothische elementen heeft.

Vervolgens bezochten we het Groninger Museum uit 1994, dat pas enkele weken geleden zijn deuren weer opende na een grondige renovatie. Het was duidelijk te zien dat de renovatie nog niet klaar was: het museum stond nog in de steigers.

Met de prachtige wenteltrap (of met de lift) gingen we naar beneden.

Daar bezochten we de groots opgezette tentoonstelling over Russische kunst tussen 1850 en 1920, waarbij we zeer brede, imponerende kunstwerken konden bekijken. Ook zagen we een fraai ontwerp voor een achtergronddoek bij een opera.

In de vaste collectie viel het contrast op tussen klassieke en moderne kunst. Een hoogtepunt in de collectie was de door Mendini ontworpen kamer (Mendini was ook een van de ontwerpers van het museumgebouw). Bij de zilvercollectie viel de replica van de Martinitoren op.

We sloten af met een 'high tea' of koffie met gebak in het DE-café van het station van Groningen

We kwamen Zwolle binnen langs de indrukwekkende Sassenpoort. Daarna liepen we door de Sassenstraat, die heringericht was en toevalligerwijze op die dag officieel geopend werd, waar we getuige van waren, compleet met muziekkorps, wethouder, stadsomroepers en champagne!

We zagen ook de bekende kerktoren, de "Peperbus" en een oude kerk met een modern standbeeld er voor. Niet ieders smaak, maar wel opvallend.

We wandelden langs de oude stadsmuur en genoten van de bladeren in mooie herfstkleuren.

Daarna bezochten we het Stedelijk Museum, waar we de stadsomroepers opnieuw tegenkwamen. In het museum zagen we o.a. een schitterend ingerichte keuken en de Blokzijl kamer. Ook was er een interessante tentoonstelling met oude en hedendaagse tekeningen van plaatsen in heel Nederland, o.a. Zwolle en Heerenveen.

In het stadscentrum bewonderden we het monumentale pand van bierbrouwerij De Witte Leeuw uit 1666, waarbij de onderkant rond 1900 in neo-renaissance stijl verbouwd was, compleet met hofleverancierwapen van koningin Emma boven de deur! 

Bij ons eerste uitstapje konden we genieten van de goed bewaard gebleven oude binnenstad van Franeker, één van de mooie Friese elf steden.

We bewonderden allereerst Eise Eisinga’s vakmanschap in het nog steeds functionerende (Koninklijke) planetarium. De theeschenkerij die sinds kort bij het planetarium is getrokken, was in restauratie en daardoor niet te bezoeken. 

Vervolgens bezichtigden we het monumentale Martenahuis (voorheen gemeentehuis van Franekeradeel, vanaf 2006 stedelijk museum Martena). We bekeken de fraaie interieurs en de grote achtertuin, waarin we enkele mini-paardjes tegenkwamen.

Hierna bekeken we met verbazing het sterk veranderde terrein van de vroegere Universiteit met zijn moderne woonhuizen en historische panden. We zagen o.a.  het gebouw van de Orangerie met zijn monumentale toegangspoort.

Daarna gebruikten we een lekker slokje in de Bogt fen Guné – de oudste studentenkroeg van Nederland, naast het bekende kaatsveld met zijn PC torens.

We sloten af met een rustige wandeling over de authentieke bolwerken, waarbij we fraaie oude en monumentale panden passeerden.

We konden terugkijken op een bijzonder geslaagde dag in een prachtige stad met een gezellige groep.

 Museumgroep Leeuwarden

mail: jdeisma@hotmail.com - Tel. 058-28.83.007 of 06-27.37.27.22